Mozes

Mozes
Levenghyl Monza

1f74019024-mozes14.jpg-for-web-large DSCF6020 166ae4acaa-DSCF9431.JPG-for-web-large

Mozes är en underbar hund efter otroligt framgångsrika engelska jaktlinjer som jag är väldigt förtjust i. Jag importerade honom från England, Levenghyls kennel, då han var 11 veckor gammal. Mozes är en fröjd att jobba med, han är lugn, koncentrerad och mycket fokuserad. Han vill alltid vara till lags, mycket ”will to please” och visar på stor följsamhet. Samtidigt är en av hans styrkor att kunna arbeta självständigt då det behövs och han besitter en stor envishet vad det gäller att få in alla fåglar/apporter. Mozes har en fantastisk vilfinnarförmåga. Han jobbar således mycket bra med näsan och följer alltid upp alla vittringar med stor intensitet.

Socialt sett är Mozes en mycket vänlig, stabil och väldigt okomplicerad hund, som är lätt att ha tillsammans med andra hundar. Han har alltid varit lika enkel att ha med sig på olika evenemang; julmarknader, fotbollsträningar liksom olika hundevenemang. Han har varit med mig som ”övningsobjekt” då jag undervisat i hundkunskap på gymnasiet och han blev snabbt elvernas favorit. Oavsett situation behåller han sitt lugn och stressar aldrig upp sig.

Mozes är en relativt stor med välproptionerlig hane, mycket välvinklad och välbygd. Han är väldigt välbygd och tar sig smidigt och snabbt fram i alla sorters terränger (snabb simmare). Han har ett kraftigt, klassiskt och maskulint huvud, med vackra mörka ögon. Han är utställd med en mycket bra kritik, domaren tyckte dock att han var för tunn för ett högre pris.

Mozes är sparsamt startad på jaktprov, men med gott resultat. Första provet fick han en etta i nybörjarklass. Därefter följde två starka tvåor i öppenklass och sedan två raka ettor i öppenklass. Därmed är han uppflyttad till elitklass. På praktiska jakter är han helt underbar att ha med sig. Lugn och stadig, fullt fokus och koncentration på vad som sker. Han är otroligt lättförd och tar små diskreta signaler men jobbar självständigt när så behövs. Han sliter hårt och kommer aldrig in tom. En dröm att ha med sig på fasan- och andjakter.

Mozes har 10 kullar efter sig i skrivande stund och ett par kullar planeras. Av vad vi har kunnat se hittills har valparna mycket will to please, stor arbetsvilja och en lätthet att slappna av. Rapporter från deras ägare visar att de har mycket självförtroende och är coola i vilka situationer de än hamnar. De flesta av dem är med på praktisk jakt och enligt de rapporter jag har fått så har alla varit mycket nöjda med sin än så länge unga jaktkamrater. Allesammans verkar dessutom ärvt Mozes underbara ögonfärg och de jag har sett är fantastiskt fina. Fortsatt stort lycka till allesammans. Av Mozes alla valpar som är röntgade är 100% är fria på armbågarna och 94,2 fria på höfterna; 14 st har A-höfter, 2 B-höfter och 1 har D-höft (2015-05-12). Mozes hd-index är 108 och ed-index 106 (2015-05-12), normalvärdet är 100, över 100 är bättre än normalvärdet.

Det finns många storheter i Mozes stamtavla men jag undrar om inte Glenpatrick Eve, Mozes mormor, är en av de som utmärkt sig mest. I alla fall om man ser till hennes avelsresultat. Själv är hon FTCH och har kommit 3:a på Championshipet 2001. På 2008 års Championship hade hon fyra avkommor som deltog och två av dem kom i final (endast 6 hundar deltog i finalen) och ytterligare en var snubblande nära en finalplats. Ytterst imponerande. Den enda som kommer i närheten av detta resultat, och som kanske till och med överträffar det, är Mozes morfar Willowyck Ruff. Han vann själv 2007 och 2008 vann hans dotter och han var även pappa till tvåan.

DSCF1608DSCF1607

DSCF1611
Valpar planeras efter Mozes

DSCF1831DSCF1847DSCF1851
Mozes 6 år gammal